Civil szervezetek

„Háromfáért” Egyesület (elnök: Tratnyek Gyuláné)

7585 Háromfa, Kossuth u. 53.

E-mail: aditunder@t-online.hu

Tel.: +36 20/469-6878

 

Egyesületünk története

Háromfai Népdalkör: 2002-2003-ban alakult a Háromfai Népdalkör. A környező településeken szerepeltünk, falunapokon vettünk részt, karácsonyi műsort adtunk templomunkban.

Cekkerország Boszorkái: 2004 nyarán egy kis csapat – Cekkerország Boszorkái néven - a Különleges asztali örömök Somogyban rendezvény sorozatán vett részt: Csokonyavisonta, Segesd, Mesztegnyő, Babócsa, Tarany, Háromfa. Minden településről díjakat hoztunk el (kalács, rétes, prósza). Ahogy öregbítettük községünk hírnevét, érlelődött meg bennünk, hogy sok mindent tehetnénk településünk életének fellendítéséért.

„Háromfáért” Egyesület: 2005. 05. 05-én megalakítottuk a „Háromfáért” Egyesületet, 17 fő alapító taggal. Jelenleg 24 fő a létszám – alapító tagok, később belépők, pártoló tagok alkotják.

Céljaink

1. Hagyományok felkutatása, ápolása

Elsődleges feladatunk a hagyományok ápolása: háromfai cekkeresek, háromfai rétes

Horváth Jánosné, Katica néni, mindnyájunk kedves Gócza mamája, két télen át is tanítgatott bennünket a cekkerkötés fortélyaira, vezette, irányította először meglehetősen ügyetlen, majd lassan ügyeskedő kezeinket, hogy megtanítson bennünket, a falunkat olyan nagyon jellemző cekkerek elkészítésére. Lassan, türelmesen magyarázott, vezetgette a csumából, kukoricacsuhéból font szálat, hogy minél gyorsabban készüljenek el a háromfai híres cekkerek. Tőle hallottuk a cekkerkötés elterjedésének történetét is.

„Amikor én még kislány voltam, csak négy elemi iskolát kellett járnunk. 10-12 évesen már mezei munkára fogtak bennünket a szüleink, akik a kis földjükön gazdálkodtak. Szombaton délután és vasárnap mise után azonban vissza kellett mennünk az iskolába, az úgynevezett „ismétlőbe”, ahol az „öreg mester” különböző háztartási ismeretekre tanított bennünket. Itt kellett megtanulnunk a cekkerkészítést is, így tanultam meg én is. Akkor még nem lehetett a boltban mindent megvásárolni, magunk készítettük a használati eszközeink és ruháink nagy részét. Többek között így került sor a cekkerek elkészítésére is. Az elkészült darabokat aztán hordtuk a mezőre, ennivalót vittünk benne.”

A megyei múzeumban is őriznek egyet-kettőt munkái közül, hiszen Kapitány Orsolya, néprajzi kutató egyszer Háromfára is eltévedt, és vitt a szép cekkerekből a kaposvári múzeumba.

A háromfai rétes messze földön híres: diós-szilvás, luttyant káposztás, tökös-mákos, háromfai túrós. Ahol versenyeztünk Mesztegnyő, Háromfa, bármilyen kategóriában, mindig az I., II. díj a mi csapatunké volt. A jó hírnevünknek köszönhetően sokszor kérnek meg Bennünket, hogy a környező településeken, a falunapokon, vagy a Nemzetközi Barcsi Vásáron kínáljuk a rétest. Emellett különböző alkalmakra is készítünk: lakodalom, születésnap, egyéb rendezvények.

2. Elszármazottak és az itt élők kötődésének fenntartása

Egyesületünk tagjai minden évben köszönti a falu legidősebb lakóját, valamilyen ajándéktárggyal kedveskedve. Emellett a község programjaiban több évben is lehetőség volt az elszármazottak találkozójára. Háromfa díszpolgára címet hárman is kaptak, Háromfáért kitüntetést öten. Minden évben Nőnapon és Anyák napján a község lányait, asszonyait, édesanyákat, nagymamákat üdvözlő kártyával köszöntjük.

3. Programok szervezése, a település életének fellendítése

Az évek során többféle programokat szerveztünk vagy aktívan vettünk részt benne.

Alkalomszerű rendezvények: rajzverseny, falvak-közti vetélkedő, 24 órás asztalitenisz verseny,

„Virágos Háromfáért” verseny, Esti beszélgetések – Somogyért Egyesülettel közösen, Cekkerfalva hírmondója

Hagyományos rendezvények:

Falunap, Hagyományok napja – főző- és sütőverseny lebonyolítása, Bartos Ferenc Ulti verseny, „Simi emlékkupa” kugli verseny, Gyermekdélután

4. Pályázataink

NCA: 2007 óta pályázunk a Nemzeti Civil Alapprogram működési pályázatán sikerrel. Örömmel vettük az anyagi támogatást, sok program, feladat megvalósítását tudtuk megoldani, valamint az egyesület helyiségének kialakítását, szebbé tételét.

Rinya-Dráva Szövetség: A Rinya-Dráva Szövetségnek kezdetek óta tagjai vagyunk. A nyertes Leader pályázat keretén belül sikerült Falunapot szerveznünk, az egyesület konyháját felújítanunk és a székhelyünk mellett egy Közösségi parkot kialakítanunk.

5. Háromfai Dalnokok

2007 tavaszán a „Háromfáért” Egyesület tagjaiból megalakult karaoke csoportunk, Háromfai Dalnokok néven, melyben képviselteti magát fiatal és nem olyan nagyon fiatal. Első fellépésünk alkalmával megmutattuk, hogy a hétvégi éneklésekből kellemes, az embereknek tetsző műsort is össze lehet állítani. A jelenleg 7 fős kis csapat az elmúlt években bejárta a környező falvakat. Szívesen lépünk fel falunapokon, települési rendezvényeken, Idősek napján. Repertoárunkban megtalálhatóak a táncdalok, slágerek, operettek, musicalek. Háromfán évente több alkalommal adunk műsort az érdeklődőknek: Nosztalgia est, Anyák napja, Magyar Dal napja, Adventi est. Ezen kívül még a község programjain is részt veszünk: Falunap, Hagyományok napja, Idősek napja, óvodai és iskolai rendezvények.

Az egyesületről készült fotók ide kattintva elérhetőek a galériában.

Utoljára módosítva: 2019. 08. 01. 08:00