Hírek

2015. szeptember 08. 18:21

Arzénmentes az ivóvíz Háromfán

Tavaly egy kormányhatározat tette lehetővé, hogy 47 millió forintos többlettámogatással útjára indulhatott a Háromfa és Bakháza Ivóvízminőség-javító Program. A csaknem nettó 184 millió forintos költségvetésű projekthez 165 millió forintot biztosított az Európai Unió és a magyar központi költségvetés, míg a 10 százalékos önrészt a BM EU Önerő Alap finanszírozta. Ennek köszönhetően a lakosság számára nem jelentett anyagi terhet a beruházás.

Az ivóvíz fő problémáját a határérték feletti arzéntartalom okozta, de az előírtnál magasabb értéket mutatott a vas, az ammónium és a mangán is. Mindezt a régi víztisztító technológia nem tudta megfelelően kezelni. A 2014 őszén megkezdett kivitelezés utolsó mozzanata a múlt héten megkezdett műszaki átadás-átvételi eljárás.

Háromfa és Bakháza otthonait a háromfai vízmű látja el ivóvízzel. A beruházás részeként bővítették és korszerűsítették a régi kezelőépületet, a vízellátás biztosítása érdekében egy tartalékkutat fúrtak, a meglévő kút szivattyúját kicserélték, átépítették a kútfejaknát. A területen épült egy új 20 m³-es vasiszap-ülepítő, a korábbi tisztavíz-medence pedig felújításra került. Teljesen új vízkezelési technológia és üzemirányítás épült ki, a villamosberendezéseket átalakították. Az ivóvízhálózaton átépítettek 13 csomópontot és kicserélték a tűzcsapokat. A két településen összesen több mint 14 kilométer hosszan átmosták a hálózatot, a kivitelezés utolsó 3 hónapjában pedig próbaüzem során tesztelték az új berendezések működését. A vízkezelőből távozó víz minősége mostantól mindenben megfelel az előírásoknak. A mintegy 184 millió forintból megvalósult program két település több mint ezer lakójának életminőségét javítja.

Fotók a megújult vízműről itt láthatók!

 

Utoljára módosítva: 2015. 09. 08. 18:24