Projektek

Háromfa és Bakháza Ivóvízminőség-javító Program

Kedvezményezett:

Háromfa és Bakháza Községek Ivóvízminőség-javító Társulása (7585 Háromfa, Kossuth u. 235.)

Elnök: Brantmüller Zoltán

Projektidőszak:  2013.02.04. - 2015.09.08. 

Beruházás nettó értéke: 183 812 679 Ft

Európai uniós támogatás: 165 431 411 Ft               

Önerő: EU BM Önerő Alap igénybevételével

Fotók a megújult vízműről ide katttintva láthatók!

Az ivóvíz helyi problémája:
A kútvíz határérték feletti mértékben tartalmaz arzént és vasat, a metántartalma a C osztályba tartozik. A szolgáltatott vízben az arzén mellett határértéket meghaladó a vas- és mangántartalom.

A mintegy 184 millió forintból 2015 őszére megvalósuló program két település lakosságának életminőségét javítja, mivel a háromfai vízműből érkezik az ivóvíz a szomszédos Bakháza otthonaiba is. Közel ezer lakos számára nyújt megoldást az Európai Unió Kohéziós Alapjából támogatott fejlesztés.

Kivitelező feladatai:

  • Vezeték építés: 127 fm
  • Építés: 1 kút fúrása, 2 kútszivattyú, 20 m2 épületbővítés, 20 m3 ülepítő medence építés, vízkezelő technológia
  • Rekonstrukció: tisztavíz-medence felújítás, kútfelújítás kútfejakna átépítéssel, villamosberendezések átalakítása és bővítése, 13 csomópont átépítése, új üzemirányítás, 14.691 fm hálózatmosatás
  • Próbaüzem: 3 hónap

Eseménynaptár:

2014. október - Sajtóközlemény kiküldése a projekt indításáról és a B típusú tájékoztató tábla elhelyezése a település központjában

2015. február - Munkaterület átadása a kivitelező Aquaprofit - Szabadics Konzorciumnak

2015. március – A kút fúrása teljes mélységben elkészült, valamint megvalósult a vasiszap ülepítő medence is. A kezelőépület bővítése elkezdődött, a falazatát be is fejezték. A technológia négy tartályából kettő készen van.

2015. április – A kezelőépület bővítése befejeződött, a tetőszerkezet elkészült, a burkolás folyamatban van. A víztisztítási technológia tartályait beépítették. A kút fúrása és szűrőzése is megtörtént. Az udvartéri csőhálózat építése-szerelése folyamatban van, akárcsak a folyamatirányítás kiépítése.

2015. május – A kezelőépületben a technológiai szerelés 90 százalékban elkészült. Befejeződött az udvartéri csőhálózat építése-szerelése, és az ülepítő medence kivitelezése is. Utóbbi a víztartási próbán megfelelt. Az irányítástechnika kiépítés alatt áll. A kútfej kialakítása rövidesen megvalósul. A kút negatív vízminta eredménye megérkezett, a jelenlegi nyersvíz gáztartalma határérték alatti. A próbaüzem az ütemezés szerint a hónap végén elindul. A lakosságot szórólapon tájékoztatták, amely ide kattintva megtekinthető.

2015. június – A próbaüzem a tervezett ütemben halad. Az irányítástechnika kiépítése folyamatban van. A csomópontok és bekötések felújítása ebben a hónapban megkezdődik.

2015. július – A próbaüzem a tervezett ütemben halad, vízmintavétel megtörtént, értékelése folyamatban. Az irányítástechnika kiépítése még nem fejeződött be, akárcsak a csomópontok felújítása és a rekonstrukció.

2015. szeptember 1. - Megkezdődött a vízmű műszaki átadás-átvételi eljárása

2015. szeptember - Szórólap a projekt megvalósulásáról

2015. szeptember 8. - Sajtóközlemény kiküldése a projekt zárásáról.

2015. szeptember 8. - Projektzárás

Utoljára módosítva: 2015. 09. 08. 18:26